Ячмінь


Ярий ячмінь

Ярий ячмінь

Ярий ячмінь — одна з високоврожайних зернових культур, яка має велику питому вагу у зерновому балансі країни. На Україні він займає друге місце після озимої пшениці. Різноманітне використання зерна ячменю (кормові, продовольчі цілі, для виробництва пива) визначає на нього постійний попит. Зерно ярого ячменю за кормовими цінностями переважає пшеницю, кукурудзу та інші зернові культури, краще збалансоване за амінокислотним складом. Більше як половину валового збору в Україні використовують на корм і близько 20% для виробництва пива.

Виробництво пивоварних сортів ярого ячменю сконцентровано в основному у лісостепових районах, природно-кліматичні умови яких дозволяють одержувати зерно з високими технологічними показниками.

Місце в сівозміні

За своїми біологічними особливостями розвитку ярий ячмінь найбільш скоростиглий серед зернових культур. Період його вегетації залежить від умов вирощування та сорту, триває 84-96 днів. Раціональне розміщення ячменю в спеціалізованих сівозмінах є одним з резервів збільшення врожаю.

Ярий ячмінь — культура вимоглива до родючості ґрунту, що пояснюється його біологічними властивостями — слаборозвиненою кореневою системою з низьким рівнем засвоювання важко доступних форм елементів живлення з ґрунту та стислим строком інтенсивного нагромадження поживних речовин.

Попередники

Для ярого ячменю найкращими являються попередники, що залишають після себе чисту від бур’янів площу з достатніми запасами поживних речовин. Ячмінь для пивоварної промисловості краще розміщувати після просапних попередників: кукурудзи на зерно та силос, картоплі, цукрових буряків та зернобобових культур. Необхідно відзначити що цукрові буряки, які дуже висушують ґрунт, є добрими попередниками ячменю лише в зоні достатнього зволоження.

Зернові культури як попередники менш придатні для ярого ячменю, бо при цьому рослини сильно пошкоджуються спільними хворобами, нерівномірно дозрівають, а тому врожай знижується в середньому на 4-6 ц/га.